Kiełki - Soczewica Zobacz większe

Kiełki - Soczewica

Nowy produkt

Ten produkt nie występuje już w magazynie

2,30 zł brutto

Więcej informacji

NASIONA NA KIEŁKI SOCZEWICA

Kiełki soczewicy to bogate źródło białka, witaminy: B1, B2, PP oraz wielu niezbędnych składników jak wapń, fosfor, żelazo, karoten koniecznych do właściwego funkcjonowania układu nerwowego, kostnego i naczyniowego. Błonnik pomaga usuwać z organizmu toksyny. Kiełki są bogate w kwas foliowy o działaniu krwiotwórczym. Mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza. To doskonały element diety dla kobiet w ciąży. Można dodawać je do sałatek, kanapek, dań głównych, past twarogowych.

PRZYGOTOWANIE KIEŁKÓW

Nasiona wypłukać, następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18oC), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać  2-3 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 1cm, po 3-6 dniach. 

Opinie

Napisz opinię

Kiełki - Soczewica

Kiełki - Soczewica