Kiełki - Rzeżucha Zobacz większe

Kiełki - Rzeżucha

Nowy produkt

2,10 zł brutto

Więcej informacji

NASIONA NA KIEŁKI RZEŻUCHA

Kiełki rzeżuchy mają wyraźny ostry smak, są bogatym źródłem witamin C, PP, P, B, oraz związków mineralnych takich jak potas, magnez, wapń, siarka i mikroelementy. Są silnym przeciwutleniaczem. Wzmacniają organizm, poprawiają stan skóry, paznokci i włosów. Kiełki rzeżuchy działają pobudzająco na apetyt i trawienie, obniżają poziom cukru we krwi, z tego względu polecane są w szczególności cukrzykom.

PRZYGOTOWANIE KIEŁKÓW

Nasiona wypłukać, następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18oC), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać  2-3 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 1cm, po 3-6 dniach. 

Opinie

Napisz opinię

Kiełki - Rzeżucha

Kiełki - Rzeżucha