Kiełki - Gorczyca Biała Zobacz większe

Kiełki - Gorczyca Biała

Nowy produkt

2,10 zł brutto

Więcej informacji

Nasiona na Kiełki Gorczyca biała

Kiełki gorczycy charakteryzują się ostrym, wyrazistym smakiem i aromatem. Zawierają w swoim składzie fitoncydy o właściwościach bakteriobójczych oraz uzupełniają braki witaminy B2. Zawierają także błonnik oraz saponiny, flawonoidy i roślinne hormony, korzystnie regulujące pracę całego organizmu. Polecane szczególnie do pikantnych potraw z mięsa i ryb. Same nasiona mogą także służyć jako przyprawa do ogórków konserwowych i do domowego wyrobu musztardy.

Przygotowanie kiełków:

Nasiona wypłukać, następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia (kiełkownicy) i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22oC), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać  2-3 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 1cm, po 3-6 dniach. 

Opinie

Napisz opinię

Kiełki - Gorczyca Biała

Kiełki - Gorczyca Biała